Thuis werken met de methode van Accare

Hoe pak ik het aan?

Stap 1: Schaf een ‘planbord’ aan. Handig is een white-board, omdat hier magneten op kunnen en er kan op geschreven worden. Het hoeft geen groot white-board te zijn. Plaats deze op een centrale plek in huis, op ooghoogte van het kind.

Stap 2: Bedenk welke pictogrammen nodig zijn voor uw kind. Wellicht weet u welke pictogrammen er op de groep gebruikt worden, deze zullen dan al bekend zijn bij uw kind en gemakkelijker te introduceren. Voor de pictogrammen verwijzen we naar de volgende site: www.sclera.be. Deze kunnen uitgeprint en uitgeknipt worden. Het mooiste resultaat wordt verkregen als de pictogrammen op karton geplakt worden en vervolgens worden geplastificeerd, er kan dan een magneet achter geplakt worden. Er kan ook gekozen worden voor magneetpapier, het pictogram kan daar gelijk op uitgeprint worden.

Stap 3: Kies een rustig moment waarop u het planbord introduceert. Uw kind kent het bord vanuit Accare, wat het introduceren gemakkelijker zal maken. U legt uit op welke manier jullie het bord thuis gaan gebruiken en kunt eventueel afspraken maken met uw kind. Sommige kinderen vinden het prettig een aandeel te hebben in het in orde maken van het planbord, voor andere kinderen is het handiger als het planbord in orde is op het moment dat zij ernaar kijken ’s ochtends. Kinderen zijn vaak enthousiaster als zij betrokken worden bij het planbord, dit kan bijvoorbeeld door samen de pictogrammen te kiezen en uit te knippen en door het planbord samen in te richten.

Boodschappenlijst:

De verkoopadressen zijn voorbeelden. Er zijn meerdere winkels die de producten verkopen.

  • Karton in kleur naar keuze (niet zwart), let er op dat dit niet te dik is i.v.m. het lamineren. Te koop bij hobbywinkels (bijvoorbeeld: V&D, Bruna, Primera, Flokstra);
  • Magneetjes of magneetband of magneetpapier (hier kan op geprint worden), te koop bij doe-het-zelf-zaken;
  • Whiteboard (magnetisch) te koop bij doe-het-zelf-zaak;
  • Bijbehorende whiteboard stiften;

Eventueel:

  • -          Lamineerapparaat ca. €22,-
  • -          Lamineerfolie te koop bij Gamma 50 vel voor €5,-